torsdag 16 juli 2009

Hemma igen

På kvällen innan fick jag något ryck och skulle göra absolut torr under armarna (syrrans projekt). Jag har aldrig gjort det så det va ju spännande.... kladdar på lite och la mig i sängen med händerna bakom nacken... DÅ kommer det... SVIDET... fy fan, helt olidligt, så tänkte jag att hur fasen fixar syrran det helt obrydd.... så kom jag på det, jag hade precis rakat mig. Det skulle man tydligen inte göra.... Nåväl, somnade till slut. på morgonen hade jag gott om tid att göra mig klar. Åker i väg och på tunnelbanan kommer jag ju på att jag glömt kameran... Vilken skräll... NOT.
Hade förberett mig med att kolla väderkartan i Almata, det skulle bli typ 25-26 garder o sol. Kanoners.

Take it Or Leave It va inte exalterad över att åka... Tur det finns Ipod :)
Flygresan tog 11 timmar med byte i Frankfurt. Flyget från Frankfurt va prppfullt, men en snäll steward tyckte så synd om Lizzie som inte kunde ha ett eget säte så jag fick 2 säten för mig själv.
Framame I Almata mötte jag upp Svetlana och vi fixade visum o grejer. Noterade också termometern som visade 29 grader kl. 01.30...

Framme i huset blev det matlagning och en typisk rätt för Kazakstan, "hästsoppa"
som köttsoppa fast med häst och något pastaliknande. ett halvt glas sött rött vin senare så blev det sängdags.
En stund senare i min lilla dvala vakande jag 04.30 av en böneutropare som joddlade på i 15 minuter.

Klev upp vid 10 och blev bjuden på frukost... bild kommer på det.
35 grader ute :)
Sen åkte vi ut på en seightseeing sväng, först åkte vi upp till bergen, fantastiskt vackert, när vi står där uppe hör jag hur det kommer nån form av sång, från någonstans. typ i skogen i bergen. Då säger Svetlana att det är säkert någon kosack på sin häst som sjunger.. Helt magiskt var det.

Verkliga kontraster, extremt fattigt och extremt rikt. Kazakstan har den största tillväxten i världen näst efter Kina, vilket verkligen syntes.
I shopping väg var det som vilken storstad som helst, alla märken o alla skor man vill ha fanns. Billigt guld, och det fanns i överflöd.

Det enda jag köpte va cigg, bunkrade upp lite (7 limpor) inte bara till mig utan på beställning också.
Men vad jag inte visste va att man får bara ha med sig 5 på planet... men jag slank igenom den kontrollen, hittade mig till Tax free butiken och köpte 2 till :)
Planet hem va helt tomt nästan då vi skulle gjort mellan landning i Astana (huvudstaden) där alla skulle gå på, men p.g.a. dåligt väder gick det inte att landa där. Så jag hade 5 säten för mig själv :)
Framme i frankfurt fastnade jag i tullen, som tur va tittade dom bara i påsen med dom 2 limporna och inte i väskan med 7 :)
Men surt ändå, fick betala 38 euro, för man får bara ta in 200 cigg i Tyskland.

Va hemma och låg i sängen nyduschad o helt utslagen kl.11.

Ska fixa över bilderna från mobilen till datorn o lägga upp dom :)

5 kommentarer:

  1. Det var en spännande skildring! Vad roligt att din resa var så intressant och givande! Nu får du allt vila upp dig! (tur du inte köpte några skor... för jag råkar veta att du knappast har brist på det! ;) hihi)

    SvaraRadera
  2. ..en liten lögn har smygit sig in..jag tror det kom med nya skor från Kazakstan..tyckte mig se några jag INTE kände igen i hallen...snart har vi böneutropare här också...ja se dessa dalmasar...

    SvaraRadera
  3. hehe.... Inga skor faktiskt :) har ju syrran boende här och hon köper också skor.
    Men det kan man ju köpa här hemma så det är ingen fara.
    Jo jag ska vila upp mig för i morgon bitti bär det av till Arjeplog.

    SvaraRadera
  4. Ha ha ha ha, din smugglare!
    Men hur fan överlevde du efter att ha kört på absolut torr på nyrakat?? Det är det jag undrar mest efter den här historien... Jag får ha typ tre dagars stubb annars dör jag.

    Var hästsoppan god? :) Nyfiken på kort!
    Och har du dumpat av lilla norrlandskatten nu? Pussa honom från mig... och överlev Actionplog he he

    SvaraRadera
  5. "Hästsoppa" - hahaha, fattas bara att Svetlana hade kläckt att ni skulle äta hund- eller kattsoppa... Hursomhelst, här har vi dag 65 and counting, typ 65,5 snarare. Inget än. Förutom att bebbarna verkar tro att de ska karatesparka sig ur magen. Puckon. :)

    SvaraRadera